lov / 2010-10-28 / 01:25:29

jahapp, nu blir det nog lov på den här fronten en stund. har slösat bort min dyrbara tid så nu hinner jag varken packa eller något annat. nästan. får hoppas jag hinner slänga i något i väskan iallafall så jag skipper gå naken i gällivare. där är det ju vinter.

imorn bär det av. på dagen ska jag packa, städa, stryka och massa annat och så åker vi vid 6-tiden. så det blir nog inget koltande då. när jag kommer hem, nästa onsdag, så får jag väl spurta igång med det här igen. om jag har tid:P det är en bristvara. jag tar mig till att chilla. fast jag inte har det. och då är det inte på riktigt chill. därför är jag alltid stressad och hinner inte jobba med kolten. fast jag ska! 

idag var jag till expeditionen på skolan och frågade hur man ska göra för att få ut bidraget till projektarbetet. mina ljuvliga femhundra kronor som jag ska få. UNDERBART:) då skulle jag ta kvittona och gå med dom till programrektorn. eftersom jag inte har några lektioner imorn, och drar på kvällen så har jag liksom lov nu. det  betyder att jag på måndagen efter lovet ska gå med kvittona till programrektorn. så att jag kan få ut mina utlovade slantar. ska bli skönt. tid är pengar. jag har inget av det:P så det ska bli bra att få påfyllning på ena fronten iallafall.

inget nytt på symaskinsfronten, men jag hoppas att pappa letar frenetiskt. så att jag kan börja sy om ett liv när jag klippt och ritat färdigt..:P

ha ett bra lov allesamman!:) hejs

ps. i kiruna ska jag kanske kolla efter sameskor. inte köpa, inte nu iallafall. men kolla. se vad det kostar och sånt. kul:D

förresten...! / 2010-10-26 / 01:16:11

juste! pappa hade bjudit på en maskin som gick ut idag. han höll på att bjuda och låg högst upp ett tag, flera gånger. men en sekund innan den var slut så bjöd någon jättehögt:( så det blev inget av den heller. alltså blir det att fortsätta leta!

iochförsig så har jag inte akut behov av det just till kolten, men det vore ju kul om man kunde lära känna sin maskin innan man sätter själva kolten under pressarfoten. men om det nu ska ta två veckor innan jag fortsätter är det ju lugnt ändå. fast det tror jag inte att det tar. men ändock.

jahapp, det var det juste!

hejs från en ronja-

tick tack / 2010-10-26 / 01:09:17

"tiden rinner och klockan slår, och allting minner om lyckliga år. och jansson spinner för katter förstår sig på klockor som tickar och går." klockan är JÄTTEMYCKET och med tanke på mina körkortsplaner och resplaner borde jag sova nu. men....det gör jag inte. har slösat bort hela dagen som om jag hade ytterligare en 25 november 2010 på banken. men nu är den slut. datumsmässigt iallafall. men än är det inte slut på min dag. kanhända det vankas roliga minuter ännu. återstår att se;) (eller kanske bara lite städ. minst sagt spännande!)

men som ni säkert förstod av ovan så har jag varken städat rummet för att få plats med koltarbetet eller (logiskt) börjat med att rita av mönstret...:( och jag vet faktiskt inte om jag hinner göra något innan jag åker. och sen när jag kommer hem är det fullt upp med samlingar och farmor och farfar och bastu och massa annat kul. så, tja, får ju se om jag hinner klämma in några minuter med projektarbete. annars blir det ju jättelänge kvar och det går ju inte! ja, jag får helt enkelt klämma in något. oavsett jag har tid eller inte.

ja, så får det bli. håll korpgluggarna öppna, för rätt vare är så dyker det upp något riktigt spännande här!;)

hejs

rasar / 2010-10-25 / 11:43:58

hjääälp:S läsarantalet sjunker:S vad ska jag skriva? hjälp mig då! vad vill ni läsa?
haha, nejdå..:P har ju som inte gjort så mycket så fattar att de inte e kul..:P men ja ska försöka göra lite idag, om jag hinner;) SUCK, tänk om man fick vara ostressad en dag, fatta va najs!

jajja, skriver ju sen på kvällen om jag gör nått..

hejs

projekt-utrymme / 2010-10-23 / 22:18:58

eftersom ca 100% av mina 21,29 kvm golv är täckt av diverse saker så håller jag på att rensa upp efter bombnedslaget, så att jag ska ha någonstans att veckla ut det stora mönstret och rita av delarna på mönsterpapperet och sen till tyget. fast egentligen är det för att (mamma tvingar mig) farmor och farfar kommer hit och de ska låna mitt rum i EN VECKA, för att mitt rum är störst och långt bort från övervåningen så de får lugn å ro:) då får man offra sig för gamlingarna:P

annat har inte hänt på kolt-fronten idag, men det är ju bra ändå!:)

har förresten övningskört i FEM TIMMAR så det kan förklara lite varför jag inte hunnit bli färdig med kolten idag..

hejs från en övningskör-trött (vill köra SJÄLV!)

tidsplan / 2010-10-22 / 10:21:49

här kommer en liten tidsplan så ni kan se hur jag har lagt upp arbetet.

oktober – arbeta med att nåla, klippa, mäta. sökandet efter symaskin fortsätter.

vecka 45 ritat över alla mönsterdelar på mönsterpapper och klippt ut dem.

mitten av november symaskin SKA vara mig tillhanda.

slutet på november – kommit igång bra med att sy.

december  t.o.m. mars – sömnad av kolt. eventuellt mössa, band, väska och/eller plånbok, beroende på tid och material. arbete med skriftlig del; text om den samiska kolt-kulturen samt loggbok.

27 april – jag redovisar, med kolten på mig, och berättar om de samiska kolt-traditionerna och lite kring just den typen jag har sytt.

29 april – jag lämnar in den skriftliga rapporten.

13 maj – arbetet med kolten är helt färdigt och betygsatt.

 

så, där ser nu lite:)

hejs från en SNÖGLAD


längtar / 2010-10-22 / 10:03:01

jag måste bara säga att jag längtar till nittonde april. och jag längtar till andra november. jag längtar till SNÖ. när jag vaknade imorse och drog upp gardinen. då tappade jag hakan. fick bråttom för jag hittade inte den först, den ramlade under sängen. jag blev DUNDERglad:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D oj, ursäkta, jag blev bara så LYCKLIG!:D
jag längtar till nästa torsdag. längtar till nästa fredag. längtar till femte november. längtar till trettonde november. längtar till tjugoförsta december. längtar till ikväll. längtar. men livet är nu. så det struntar jag i. lever nu.

eftersom det är nästan vinter nu måste är det snart dags att vara färdig med projektarbetet. därför måste jag skynda mig. full fart framåt!

hejs från en snöglad :)

. / 2010-10-21 / 19:59:39

har sen kl.halv 8 imorse kört bil, varit i skolan och jobbat till nu, så har inte hunnit göra något. får se om jag orkar göra något ikväll. annars har jag bara 2 dagar skola nästa vecka, så då lär jag komma lite framåt iaf, spec om jag har maskin, återstår att se:)

inget intressant.

hejs 

leverans / 2010-10-20 / 16:54:12

yo mannen!

mycket riktigt, när jag kom hem från skolan hade jag fått ett paket från Svenska Mönster. här kommer några spännande bilder på den mycket spännande paket-öppningen!;)


så här såg paketet ut. norskt ö, toppen!;D

jag börjar öppna........spänningen stiger!

lite halvöppnat..

ojojoj, nästan helt öppnat..spännande va?! :D

allt låg i en plastförpackning..bra med skydd..:P

å när jag tog ut det ur plastförpackningen var där en bubbelplastförpackning..såna där som är så roliga att vrida så massa bubblor smälls samtidigt;)

ååå till sist! färdigt resultat; mönsterpapper, dragkedja, måttband, märkpennor och tråd!

bara att sätta igång då! om jag har tid nån dag..får se om detta får fart på mina andra göromål så kanske jag hinner göra något idag..allt kan hända, men jag känner inte att äventyrslystnaden skriker i mig idag, så kanske tar det lite chill. har trots allt haft en lång och svår dag;) har krigat mot mina ögonlock hela dagen! de vann, men inte förrän på sista lektionen.

hejs

symaskin / 2010-10-20 / 09:59:56

det ser inte såå ljust ut på symaskins-fronten. pappa åkte till göteborg i måndags och kom hem igår - utan symaskin! :( han hade sett en på blocket som han skulle kolla på, men den var redan såld:( den som verkade så bra.. inte hundra år gammal som de han kollar på, utan en lite mer modern me typ digital skärm eller vad det nu var:P

förhoppningsvis kommer iallafall mina saker från svenskamonster.se idag, så kan jag iallafall börja med det andra under tiden..men det börjar bli kris alltså!


om jag minns rätt var det en sån här, lik iallafall, som han kollade på. suck! nu blir det säkert nått skrot ändå, för när det är bråttom tar vi bara det som finns, något som man kan sy med. men jag vill ju ha kvar den efter projektarbetet också, har MASSOR med grejer att sy!!

jajja, får väl bara vänta och hoppas på det bästa..har som sagt ändå fullt upp med annat så kanske bara är meningen det att jag inte ska lägga all tid på projektarbetet nu, för det kommer jag troligtvis göra när jag fått maskin;) allt hittar man på för att slippa plugga..:P träffade det hårt? oj, förlåt!

hejs 

klocka och datum / 2010-10-19 / 14:40:55

hejs mina vänner:D

som ni kanske ser har jag fixat en klocka och datummärkning på bloggen:)

det vara bara det jag ville säga:P

kram

felmeddelande / 2010-10-18 / 21:19:28

i senaste inlägget skrev jag att det stod att mina grejer var skickade..och det stod det. men så fick jag ett mail av henne för två timmar sen eftersom jag hade skickat en bild på tyget så hon kunde se vad jag skulle ha för färg på tråden, så när hon svarade skrev hon att hon skulle försöka få iväg det imorn. så jag antar att det kommer senast onsdag morgon..men det är ju ganska bra ändå, för jag har så mycket annat. stress så att säga.

inget mer. hejs,


väntan / 2010-10-18 / 16:54:45

hejsanhejsan:)

jaa, finns inte så mycket att göra på kolt-fronten idag. beställde ju tråd m.m i lördags, så det borde komma senast onsdag skulle jag tro. fick mejl av tanten imorse som skrev nått om trådarna så hon kanske skickade det i dag nångång, spännande:)


samiska flaggan:)

sen kan jag ju lägga ut bilder på det jag beställde, det tänkte jag inte på... här kommer det:D

tråd: jag ska ha blå tråd

märkpennor, att rita av mönstret på tyget med

måttband, att mäta med:P

å så en dragkedja till en kjol som är trasig, alltså inte till detta arbete men beställde det ändå..:)

bilden på mönsterpapperet var bara vit, så den orkar jag inte lägga ut:P inte så intressant.

förresten så kollade jag på "min sida" på svenska mönsters hemsida, och där stod det: Beställningsstatus: Skickad, så då är det bara att vänta:D det gillar jag, att vänta på paket som kommer med posten, iaf om man redan betalat, najs:D

kram på er


inköp av tråd m.m / 2010-10-16 / 19:35:54

hejsan alla glada:D (och alla ledsna;))

nu beställer jag tråd, måttband, mönsterpapper (vilket okomplicerat namn, trodde det var krångligare än så:p), och märkpennor att rita av mönstrena på tyget med:) affären jag beställer från heter svenskamonster.se (inte monster men mönster, det är bara för man inte kan ha ö i internetadresser;P )
Varukorgen
Ta bort Antal Produkter Total
Coats Duet 128,00 kr
Kjol- eller byxblixtlås
- Färg Vit
15,00 kr
Måttband 39,00 kr
Märkpennor 43,00 kr
Mönsterpapper 57,00 kr
Summa: 282,00 kr

Fortsätt att handla Kassan


tur att jag fick bidrag, fast jag ligger ändå på minus nu pga 10 körlektioner, uppkörning, allt material till detta arbete och mina eviga beställningar på internet som jag inte kan sluta med, så det är ett antal tusen det handlar om.....:/ men spännande iallafall, då betyder det att jag kan börja när mönsterpapperena m.m kommer:D å så måste vi hitta en symaskin fort för fast det är en del kvar innan jag ska sy kolten så måste jag ändå (som sagt) sy en provkolt innan för att kolla att mönster osv stämmer, jag vill helst inte göra fel på själva kolten, den ska bli felfri;)

Mottagareadress
Sonja Bolsøy
Nysätersvägen 31
74142 Knivsta


Produkter
1 x Måttband 39,00 kr
1 x Kjol- eller byxblixtlås
- Färg: Vit
15,00 kr
4 x Coats Duet 128,00 kr
1 x Märkpennor 43,00 kr
1 x Mönsterpapper 57,00 kr
Betalningsinformation
Betalningsmottagare
Sonja Bolsøy
Nysätersvägen 31
74142 Knivsta
Betalningsssätt
Förskottsbetalning
Summa: 282,00 kr
Frakt (SE): 72,00 kr
Total: 354,00 k

SÅKLART kostar frakten en miljon också!:S jag blir ju ruinerad till tusen! jag har en tendens att tänka "äh det ordnar sig, det gör det ju alltid" när det gäller pengar, vet inte om det är bra alla gånger...alltså jag vet inte hur det ska gå ihop för liksom mina körlektioner skulle man tydligen betala i förskott, jag har vissa som jag hade för flera veckor sen som jag inte har betalat..men de säger inget så kan väl vänta med det ett tag till, till nästa månad eller nåt, för annars betalar jag alltid i förskott, skönast så..haha intresting, mhmm!;P spåra ur lite men va gör de?:P

klantig som jag var råkade jag skriva in fel mailadress, men det borde väl gå att ordna ändå bara att jag inte fick någon orderbekräftelse. så nu ska jag fixa mig in på handelsbankens hemsida och bli ännu fattigare, K-U-L! ;D

det går iallafall inte bakåt, som tur är..:)

kram

ps. kom gärna med tips om ni är bra på å sy å sånt, eller om ni har tips på ex var man kan hitta billig, bra symaskin eller om ni vet någon bra tygaffär eller whatever, feedback borde inte skada:)


problem.. / 2010-10-16 / 12:40:34

nu har jag stött på ett problem. jag tänkte liksom börja klippa å sånt, men så läste jag i arbetsbeskrivningen att "lägg ut mönsterdelarna och klipp ut med tillägg för sömsmån" så då måste jag ju har nå papper att rita av mänstren på så att man sen kan rita av det på tyget..man kan inte ha mönsterpapperet att rita över det med..det andra papperet är nåt prasselpapper som är lite genomskinligt. tror jag..:P ganska länge sen jag hade syslöjd märker jag nu...;)

så jag får väl försöka hitta något sånt papper, men först måste ingamaj svara på vad det heter så jag kan googla runt å se var man kan hitta det:P eller är det någon som vet? berätta!:)

så när jag fått tag på det där pappret ska jag väl fixa det där med tygbitarna..:) återstår att se hur lång tid det tar..

kram

stilla / 2010-10-15 / 10:08:56

det händer inte mycket här för tillfället....:( någon symaskin syns inte till ännu, och har liksom inte haft tid att börja med det andra, som jag faktist kan göra..eller.....? det har jag faktiskt inte tänkt på..:O jag har som bara väntat på nyheter på symaskinsfronten..hmmmm, kanske dags att sätta igång med att klippa, sy, mäta osv. det finns nog ganska mycket att göra innan jag ska börja sy på maskin..:)

hinner nog inte idag men får väl sätta igång imorn, å ta lite bilder som jag kan lägga ut..spännade!:D känns bara lite läskigt å börja klippa i tygerna, de var inte billiga direkt...:P men någon gång måste det göras, det också..jag är bara sån att jag alltid måste vara HELT säker, annars blir jag nervös:O sååe får väl ta det som en utmaning, min lärare säger alltid till mig att "varje dag ska man göra något som man är rädd för, då växer man som person", så det får väl bli det med att klippa i tyget då;)

så ni får se till att hålla koll imorn å se om det kommer något nytt här, bilder å sånt kul:D

kram

feedback / 2010-10-14 / 08:53:39

jag måste bara få tala om att jag blir JÄTTEGLAD när jag ser att jag har några som läser och ännu gladare när jag får kommentarer:D feedback är ju viktigt,  utan det kommer man inte långt, så TACK för att ni tar er tid att läsa och kommentera:D:D
men det är samtidigt många som INTE kommenterar, jag blir ju nyyfiken på vilka det är så KOMMENTERA;D

kram

nyheter / 2010-10-13 / 15:03:49

nu ska jag komma med två positiva tillkännagivanden!:D

1. idag på skolan så kom min mentor in till engelska-lektionen och berättade att två grupper har fått beviljat bidrag på 500 kr till projektarbetet. jag försökte som titta om hon såg på mig men hon gjorde liksom inte det:( men så sa hon "det är saras grupp......och..(vänta i typ tusen år)....sonja" så pekade hon på mig..jag är ju inte i grupp, de flesta andra är det..men jag blev helt PAFF, hakan trillade av så kunde inte ens skrika ut min glädje..jag hade innan hört att det är svårt att få beviljat bidrag, så jag trodde ALDRIG att nåt sånt skulle hända..specielt för sånt aldrig händer mig..
det är HELT underbart, för jag har knappt råd med mina körlektioner och då är det ju perfekt med lite extra klirr i kassan:D

2. när jag kom hem såg jag ett STORT paket i postlådan, fick knappt ut det..jag tänkte det kanske var nå paket som jag beställt från ellos, men det skulle ju komma till ICA..sååe mosade jag ut det och såg massa fina klara färger, röd, gul, grön och blå..JÄTTEGLAD! :D beställde ju de i fredas så trodde inte det skulle gå så fort..nu kan jag komma igång på riktigt...:) symaskinsproblemet kvarstår men det får fixa sig snart. behöver den som sagt inte i början men kommer nog behöva den snart.


bild på tygerna, supert:D
var lite orolig för färgerna men det blev ju bra:D


VAD ROLIGT, nu är det igång på riktigt! :D


vad är detta? / 2010-10-13 / 01:17:09

ja, det kanske jag ska ta och förklara lite närmare nu när jag har lite mer tid. PUH, stressigt värre..

alltså i gymnasiet har man en kurs som heter Projektarbete, som är en 100-poängkurs. då tänkte jag först att jag skulle översätta en bok eftersom jag planerar att bli översättare senare i livet. men de var inte så taggade på det, på skolan. de sa att det inte räknades som ett projekt..:O men så jag tänkte om lite och kom ihåg att i info-häftet vi fick så stod det massa förslag på vad man kunde göra, ett förslag var "sömnad av historiska kostymer". då kom jag direkt att tänka på kolt/kofte/gáppte eller vad man nu vill kalla det, för, som känt så älskar jag den samiska kulturen och allt som har med det att göra...:P och nu när jag fått veta säkert att jag är same är det ännu roligare:D så jag kollade upp lite och skickade in en ny ansökan, försent eftersom jag redan skickat in den andra, men det gick bra. :)


lägger upp en bild bara så det inte ska bli så tråkigt att läsa:p
lulesamisk kolt.

detta var på våren, och när vi nu kom tillbaka efter sommaren fick vi träffa våra handledare. det gick som bra, vi bara pratade om hur vi skulle göra lite, och satte upp datum för när projketplanen och tidsplanen skulle vara inne. så efter det har jag bara, som jag skrev i tidigare inlägg, beställt mönster (247 kr) och beställt tyg (884kr) (så jag HOPPAS jag får bidrag från skolan, man kan få max 500, allt behövs! HOPPAS med mig!:D). jag har redan ändrat tidsplanen ett antal gånger, men det ingår ju i arbetet, att man ska kunna omplanera. :)

men så så är det. nu har jag också fixat lite layout, hoppas ni gillar den, säg bara till om det är svårt att läsa på den bakgrunden som är eller något annat som behöver förbättras så ska jag försöka fixa det! :)

nu är det faktist sent och jag ska upp "tidigt" och ha körlektion...så tidigt som 9.55 börjar den...meen gonatt mina kära miljoner läsare;) 

gáppte - kolt / 2010-10-12 / 16:42:57

ojdå, lite förvirring har skapats...!
såklart kan jag inte ta för givet att alla vet vad gáppte betyder:p

det är det lulesamiska ordet för kolt. gáppte är namnet på mitt projekt eftersom det är det jag syr:P :)

såå, har ni fler frågor så är det bara att fyra av;)
//

projekt - gáppte / 2010-10-12 / 16:41:16

HEJ allihopa:D

jag startar nu en blogg för de som vill följa arbetet med min kolt, projektarbetet som jag håller på med.
nu har det ju gått några veckor men jag har inte gjort så mycket, så det kan jag bara sammanfatta kort:)

jag började projektet med att googla runt för att hitta tyger och mönster. jag beställde mönster för någon vecka sen, det tog lite tid för mönstrena tog slut där var jag skulle beställa, och de kom då slutet på förr-förra veckan...
så i fredas var jag efter mycket om och men hos IngaMaj och fick hjälp med tyger och fick till slut iväg en beställning:) 

 så nu väntar jag på tygerna så att jag kan sätta igång! 

nu är mitt problem bara att jag inte har någon symaskin ännu....kan kanske göra lite innan, som att mäta tyger å klippa och nåla, men det känns som att pappa borde hitta en symaskin snaart! skulle ju faktist få en för typ tre år sen....

meeen nu har jag inte tid att skriva med, uppdaterar när det händer något;) å så ska jag lägga ut bilder, kommer någon här..inte just på min för den finns ju inte än, men det kommer ju sen...

men det ska vara av den här sorten:


som alla har utom adrian längst till vänster. tror färgen blir som idars barmkläde (det som är under själva kolten) ungefär...
och sen blir ju dekorationen ungefär som på ingrids:) 

mer bilder kommer att komma med tiden..

hejs å ajö!:D 
//Om

kvinnan bakom bloggen

sonja

RSS 2.0