en färdig projektrapport! / 2011-04-29 / 11:56:52

hejhej!

har inte haft tid att skriva nått..har jobbat som en gris med rapporten, både igår hemma och sen kl. 8 på skolan idag. ÄNTLIGEN färdig! känns så konstigt att vara färdig, kändes ett tag som att jag aldrig skulle bli det.

hujja..innan kl.2 ska den vara stämplad och inlämnad. jag hinner. :) känns så skönt. snart är det sommar ju!:D

kanske lägger ut en del av rapporten så ni kan se den om ni vill :) och sen ska jag fiffla på redovisningen..blir ju asläskigt. och kommer bli asvarmt också med ull och måste ha tröja under också.

jajja, får se om jag hinner med bilder i helgen, annars nästa vecka kanske. är mycket nu.

hejs från en lättad

bilder igen / 2011-04-28 / 09:20:35

här kommer bilder från halsen på detaljer, insida och utsida, och till slut en bild i helhet.
mer bilder senare :) har lite på lager..!

hejs från en

MÅL! / 2011-04-27 / 22:45:46

vet ni vad? jag har precis spatserat runt här hemma i en kvart i min alldeles egna (superkliiga) kolt! :D så underbart alltså..:D färdig med ärmar, nedre kant, barmkläde och allt annat. JAG ÄR I MÅL! känns helt konstigt, men kul :)

det "enda" som är kvar är rapporten och redovisningen. redovisningen tror jag att jag kommer göra i stort sett fritt, utan papper. blir nog bäst så. jag vet ju ändå hur jag gjort och vilka problem jag haft.

jag kommer troligtvis att vänta med bilder på den färdiga kolten liksom så att allt kommer iordning. måste hitta en fotograf också, som kan fota mig med kolten på. :) 

nu blir det spännande för er. redovisning är om en vecka, hoppas jag hunnit med alla bilder då, så ni kan få se kolten! :)

ska skriva mera nu, sen sova så jag orkar fortsätta imorgon..

hejs från en trött

mer bilder & lägesrapport / 2011-04-27 / 18:23:45

sitter på skolan och skriver på rapporten. har skrivit säkert två timmar idag om inte mer. ska snart hem och sy fast ärmen och sen ska jag fortsätta skriva. äta gör man ändå dör man, men ska äta så jag inte dör innan jag är färdig iallafall.

igår sydde jag färdigt kantningen, ska visa bilder en annan dag.

nu kommer det mera bilder, fortsättning från sist.

lite bilder från när jag sydde halsen till barmklädet.halsen färdig, vi sydde dock som sagt in de vita skinnbitarna så de blev tunnare. det ser ni på senare bilder.börjar med resten av barmklädet


vi håller på och ska göra foder, men det använde vi inte sen.vi åkte till en samekvinna och fick låna hennes barmkläde som malljag missade att fota en del för jag jobbade så ivrigt men här har jag iallafall sytt fast halvmånen och ska sy fast den i den större röda tygbiten.


såderja. nu ska jag hem. får se om det blir mer bilder imorn eller när det blir. ska iallafall som sagt sy ärmen ikväll och sen skriva på rapporten. stressigt värre!

hejs från en

diverse bilder / 2011-04-27 / 10:21:06

innan lovet sydde jag ju fast ena ärmen efter hjälp av ingamaj.


nu till arbetet med barmkläde - sliehppá

ritade av mönstret till halsen och tittade vilka färger jag skulle ha


klippte ut färgbitarna


sydde fast bitarna med skinnbitar, skinnbiten blev för bred så det hjälpte farmor mig att sy in senare, på maskin


jajja, nu har ni fått hur många bilder som helst! har tagit bilderna till mitt usb så kan lägga in dom från min dator, mer kommer alltså senare idag skulle jag tro. under tiden kan ni ju gräva ner er om ni har lust;)

hejs från en

syr kantning / 2011-04-26 / 18:34:05

mammas dator är upptagen så kan inte fixa bilder nu.

syr kantningen, får se hur lång tid det tar (det är för hand) och sen så ska jag efter gympan se om den är ledig annars syr jag fast ärmen och syr in båda ärmarna.

imorgon kommer jag att sitta på skolan länge och plugga. har bara en lektion men ska fixa mig ett grupprum så att jag kan i lugn å ro bli färdig med projektrapporten. och så blir det väl att sy färdigt på kvällen om jag inte gör det idag. :)

hejs från en

länge sen / 2011-04-26 / 11:22:31

nu var det skitlänge sen jag skrev nått här. har haft det helt bäst! men iallafall, kom hem igår, gjorde inget då förutom att prova det jag har av kolten, skorna, avve som jag fått låna och barmklädet, kändes skumt att jag har en sån sameutrustning! men coolt! :D

ikväll ska jag sy färdigt kantningen och så sy fast ärmen. då är det i princip färdigt. projektrapporten måste jag skriva på och så ja..så får jag hoppas att jag är färdig på fredag.

nu måste jag vidare, bilder kommer förhoppningsvis ikväll! :) jag är lite flummig nu så vet inte vad jag skriver men vi hörs ju !

hejs från en flummig

update / 2011-04-21 / 20:58:00

har hänt asmycket. har inte haft tillgång till internet något eftersom farmors och farfars grej togs sönder av min kusin. har iallafall gjort massor på barmklädet och det är, hör och häpna, FÄRDIGT! bilder kommer då någon gång nästa vecka, funkar ju som sagt inte på min dator att överföra bilder. det kommer komma rikligt med bilder då.

berättar då eftersom vad jag gjort, orkar inte skriva allt nu. det som är kvar av sömnaden är alltså endast att sy färdigt kantningen på nederkanten (har kanske hälften kvar) och att sy fast den andra ärmen. sjukt spännande sen, nu när jag har barmklädet menar jag. skor också.

har skrivit en hel del på projektrapporten, behöver förhoppningsvis inte sitta heeela torsdagen för att få färdigt det. skulle vara najs för en gångs skull. älskar att det inte är massa fakta osv man ska ha med bara för att det är en uppsats eller vad man ska kalla det, utan jag tar bara allt från huvudet. det är då jag kan skriva.

nu är jag ju då i luleå och samlingen börjar imorn, inget koltande då inte. hemma måndag kväll så får se på tisdag hur det blir..skolan är ju igång då igen men det återstår att se..:)

vi hörs då, ha ett fortsatt bra lov, det kommer jag garanterat ha! :)

hejs från en hoppfull

fullt upp / 2011-04-15 / 14:59:00

idag är det fullt kaos. jag kommer kanske hinna göra lite på kolten, men kommer oavsett inte hinna skriva något här. om jag inte är supereffektiv. men iallafall, då kommer det bli tidigast på måndag jag skriver igen. och lägger ut bilder.

jag kommer som sagt fiffla lite på barmklädet i bilen och där borta. och på projektrapporten. så det kommer jag visa er sen när jag är i gällivare. :)

vi hörs då! :)

hejs från en smått stressad

ingamaj och ärm / 2011-04-15 / 09:09:50

ja, igår var ingamaj här och hjälpte mig. vi sydde in ärmen och sen nålade fast den och sydde. rynkningen blev knas, funkade inte på min maskin så jag nålade bara tätt och drog ut lite i tyget så blev det asbra. dock var ärmen lite för bred så den ska jag sy in. men sydde bara fast ena ärmen, den andra kanske jag får göra idag för hann inte den igår. men riktigt spännande blev det.

en sak som jag märkte när jag tog på mig kolten var att eftersom jag hade annorlunda dekoration på nederkanten och inte bara lissto så styvade den till det lite så att kjoldelen går ut lite sådär lagomt, jättefint! :D

hejs från en

bilder - sliehppá / 2011-04-14 / 13:40:45

jaha, nu har jag haft nationellt prov = en sten mindre på axlarna:) jätteskönt, tänkte fira med att jobba lite med sliehppá :)
mera bilder från när jag jobbade med sliehppá tidigare iallafalla!
lite mönsterdelar, detta är halsen
och detta är kragen och bakstycket
skinnet
jag ritade av halvmånemönsterdelen på ett annat mönsterpapper
klippte ut & nålade fast den
klippte ut den blåa biten
såja, nu är det nog för idag. måste ju spara lite till sen;) nej men nu ska jag dra och käka å så fortsätta med sliehppá. :)
hejs från en 

bilder - nederkanten & sliehppá / 2011-04-13 / 20:27:47

nu kommer det bilder på det då jag sytt dekoration på nederkanten av kolten.


och då även kantningen, nästan färdigt. då kommer det troligtvis en bild när jag har den på mig :)


och imorgon ska ingamaj komma hem till mig och hjälpa mig med att sy fast ärmarna. det blir spännande! rysligt.

nu kommer det lite bilder på när jag började på sliehppá
så här kan det se ut på mitt golv när jag har klippt och sytt lite:P


det röda tyget som typ ser brunt ut..


blå bit som jag ska använde till bågen.


mönstret.
nu blev det ju typ hur mycket bilder som helst..:P

såg nu att det skulle vara lite sömsmån på skinnet och bågen, vilket jag missade, säkert bara dem första av många tabbar på sliehppá men det ska jag nog klara ändå..:) jag får fiffla till det på något sätt bara.

nu är det bokläsning för ungen så måste sticka. mer bilder senare nån gång då :)

hejs från en som slappnar aav!

mer tid :) / 2011-04-13 / 18:54:00

igår gjorde jag som sagt en del på sliehppá. eller, det blev inte så mycket, men det tog mycket tid. jag märkte att det är väldigt mycket handarbete, det tar massor med tid och måste vara noggrannt.

jag ska ju till gällivare på lördag och då sitter jag i bil en hel dag. tänkte först att jag skulle vara färdig med barmklädet innan jag åker men så kom jag på att jag istället kan ta med det och dels göra i bilen, dels göra där borta om jag får tråkigt :) så då blir det inte lika stressigt och så kan jag göra noggrannare! så det är najs! kul i bilen åxå..

bilder senare idag eller imorn! :)

hejs från

fortsättning på sliehppá / 2011-04-13 / 14:01:27

jobbade på med sliehppá igår. ska fixa bilder senare idag alternativt imorgon. så fort jag kan.

jag tog och ritade av mönsterdelen till halvmånen som man skulle börja med. sen så klippte jag ut den och gjorde samma med skinnbiten som skulle sys fast i halvmånens nedre båge. lite svårt att förklara men ni får ju bilder sen :) det tog en rysligt lång tid att sy det eftersom det ändå är skinn, och man får ju lite ont i händerna av att pressa synålar genom skinn. funderar på hur jag ska göra sen, hur det andra kommer att se ut, om jag måste sy fast skinnet på båda sidorna eller vad..

men iallafall så ska jag försöka göra lite mer idag men ska på min onsdagstripp och så är det nationellt prov imorgon tidigt så jag får se hur mycket jag hinner. kanske jag tar med det iväg och fifflar lite på det samtidigt..? får se..:)

det är då att sy fast halsdelarna, frågan är hur de ska se ut med tror det blir bara enkla fyrkanter, det har jag redan sagt men nån kanske har missat det. (om nån ens bryr sig:P)

typ såna här fyrkanter, fast kanske lite annat färgsystem. upp till mig och only mig!


hejs från

jobbar på med sliehppá / 2011-04-12 / 18:47:00

hejsan hejsan!

nu har jag börjat lite med sliehppá..bilder kommer senare också.

jag har strykit det röda tyget till sliehppá för att det ska fuktas så att det inte krymper sen. jag har läst igenom instruktionerna noga och så tagit fram det jag behöver. blir fett läskigt det här. ska nu börja med att sy halvmånen. hinner bara börja för ska på gympa men så får jag fortsätta sen då :)

vi hörss! :)

hejs från en glaad

så här mycket har jag kvar på kolten / 2011-04-12 / 18:14:18

lägg ut mönsterdelarna och klipp ut med tillägg för sömsmån
klipp INTE ut ärmarna innan ärmhålet är inprovat
sy sömmen mitt bak
sy oket mot bakstycket. börja från mitten, sy åt båda håll
sy oket mot framstycket på samma sätt som mot bakstycket
sy sidsömmarna
prova och klipp sen ev. ut halsöppning och ärmhål
- sy ihop halsdekorerna och formpressa
- sy fast dekorationen runt halsöppningen
- sy fast kantningen för hand på avigsidan i halsöppningen
mät ärmhålet och kontrollera mot ärmmönstrets övre del
klipp ut ärmarna
- sy fast dekorationerna i ärmslut. sy kantningen för hand mot avigsidan
- sy ärmsömmarna
- sy fast ärmarna i kolten
- sy fast lissto* i nederkanten av kolten

den sista punkten hoppar jag ju över helt och gör dekoration med grönt och rött men utan lissto (det vävda bandet)

så på själva kolten är det bara att sy ärmarna som är kvar. :D spännande värre! sliehppá är ju ett kapitel för sig..

hejs från

sliehppá - så gör man / 2011-04-11 / 21:51:00

så här ungefär ska sliehppá se ut, har visat det förr men kör favorit i repris;)


några skillnader blir det; den bågen som är grön här ska vara blå och mer som en halvmåne. överkanten ska vara vitt skinn. rutorna tror jag däremot jag ska göra ungefär likadana, tycker det var fint och enkelt :)

på min beskrivning står det:

(fritt översatt från norska, hoppas jag förstått det rätt nu)

- sy halvmånen färdigt, dvs nedre båge med skinnkant
- halsen sys färdig (bitarna sys med vitt skinn)
- sy halsen fast mot bröststycket (som har fått bakdelarna sydda vid axlar)
- ta med halvmånen. den kan med fördel fästas med kaststygn mot huvuddelen. kom ihåg vitt skinn mellan
- fodra hela sliehppá. sy fästband bak

ja, det är nog en del knep och knåp mellan de där raderna kanterna kan jag tänka mig! gäller att hålla huvudet kallt och inte bryta ihop så går det säkert bra:)

hejs från

läget / 2011-04-11 / 19:36:23

ska försöka börja fiffla på barmklädet nu. kan bli komplicerat men jag hoppas det ska gå bra! jag har ju fått mönster av siv så ska försöka följa det så bra som möjligt och hoppas att det inte blir alltför mycket fel för då tar ju materialet slut. 

har ingen aning om hur lång tid det kan ta å göra ett barmkläde men ska göra så mycket som möjligt innan jag drar så att jag kan koncentrera mig på rapporten sen, som sagt. den kan jag också fiffla på i gällivare om jag får tråkigt. :) men när jag kommer hem är det några dagar till rapporten ska vara färdig och sen har jag även några dagar till redovisningen så att jag kan göra det sista om det är något kvar.

ska också sy fast kantningen på nederkanten ikväll medan jag drar ut på äventyr..:)

så imorgon eller onsdag ska jag till ingamaj för hon ska hjälpa mig med att sy fast ärmarna, man ska tråckla osv, var och gjorde det hos henne med provkolten men jag minns ju inte hur man gör:P så det blir spännande, då kan man väl säga att allt utom barmklädet är färdigt.

inga bilder för tillfället, kommer senare..

hejs från

bildbomb del 3 / 2011-04-09 / 17:20:24

min bildbomb kom visst i 3 delar så det blev som inte en bildbomb men ändå:P

har gjort massor idag, vill fortsätta men har dessvärre annat plugg:( kanske gör mer ikväll..är iallafall snart färdig med dekorationen på nederkanten, tog lite längre tid än jag trodde (såklart:P) men ska plugga fort det andra så jag får fortsätta sen:)

klippt till nederkanten i lagom längd


testar hur dekoration ska se ut


syr dekoration på nederkant


sytt dekoration på nederkanten, utom att sy kantningen för hand


den här veckan kommer döda mig med projektarbete, eftersom jag ska till norrut om en vecka och vara borta tio dagar så måste jag vara nästan färdig, iallafall med själva sömnaden så att jag kan ägna tiden då jag kommit hem till att skriva på projektrapporten. den ska som sagt tidigare vara inne 29 april, så jag har ungefär tre dagar på mig när jag kommer hem (tisdag, onsdag, torsdag, sen är det 29). 

jag hoppas verkligen jag är fördig med sömnaden då så att jag kan göra en bra rapport. annars kommer jag dö då också.

hejs hejs från en long kort

bildbomb nr.2 / 2011-04-09 / 12:30:00

mer bilder dårå..
jag syr dekoration till ärmen
två färdigsydda  ärmdekorationer
här har jag alltså sytt in kantningen för hand på insidan av ärmen


ojdå, blev inte så stor bildbomb men hade inte överfört fler bilder. lite iallafall, så får ni mer sen :) nu går det undan!

hejs från en

dekoration till nederkant / 2011-04-09 / 11:16:30

blev lite knas med med ärmarna, eller jag vet inte hur jag ska göra nu så väntar till ingamaj kommer hem så kan hon hjälpa mig :)

ska göra dekoration till nederkanten så länge.


fast min kolt är ju blå då...men tänkte nog ha likadant som på denna. möjligt att jag tar med garn m.m till norrut när jag åker nästa lördag så jag kanske hinner göra det innan jag ska redovisa. :)

och så hoppas jag på att hinna börja med barmklädet idag. nederkantsdekoration tar inte så lång tid tror jag.

mer bilder kommer snart. blev ingen bildbomd tidigare med bara 4 bilder men mer än tidigare iallafall..:P hann ju inte..men snart kommer det mer.

hejs från en

bildbomb / 2011-04-08 / 09:39:21

nuu kommer det bilder på lite som hänt! :D men inte allt på en gång, så håll utkik vidare :) nu börjar det se ut som en kolt :D
jobbet med ärmarna:
jag testar om ärmen passar med ärmhålet
så här ska det se ut
nålat
sytt dekoration och hälften av kantningen
ojoj, måste vidare nu! skola ju..mer bilder då ikväll eller imorgon :)
hejs från en 

undan / 2011-04-07 / 21:25:45

här går det undan!!:D

har gjort massor.

- sytt färdigt dekoration på den ärmen jag höll på med
- sytt färdigt dekoration på den ärmen jag inte hade börjat med
- sytt fast kantningen på båda ärmarna
- sytt båda ärmsömmarna

nu har jag alltså två färdiga ärmar som jag i nästa steg ska sy fast i resten av kolten. dekoration på nederkanten och sen är själva kolten färdig. då är det "bara" barmklädet kvar, hur långt tid det nu tar...har inte en susning, får väl bara hoppas på att jag hinner. och vara effektiv. :)

och jag kan fortfarande inte fixa bilder, sånt funkar inte på den här datorn..det får väl bli en bildbomb när jag kommer över, kanske redan ikväll..:)

hejs från en

projektrapport / 2011-04-07 / 14:14:39

hej!

idag sluta jag tidigt och jobbar inte vilket betyder att jag har massor av tid till projektarbete och projektrapport, najs! :) just nu är jag på skolan å skriver lite på projektrapporten så när jag kommer hem ska jag fortsätta sy på dekorationen. skynda skynda! :)

hejs svejs från

inga bilder / 2011-04-06 / 23:52:03

hinner inte fixa med bilder nu heller:( helt knas alltså. men jag syr lite på dekorationen iallafall så får ni se bilder senare. går framåt! :)

hejs å gonatt! -

upptagen / 2011-04-06 / 15:44:01

ikväll är jag inte hemma så mycket, när jag är ska jag träna till ett tal jag ska hålla imorn vilket betyder att jag inte kommer hinna så mycket med kolten ikväll..kanske lite grann så där, sy andra delen av dekorationen som jag inte ens visat för er än..

däremot så tänkte jag ta en del av lördagen till projektarbetet, en ganska stor del. och göra bort massor för sen under veckorna är det så mycket annat. måste skynda mig å börja på barmklädet så jag hinner det innan jag ska vara färdig..... :O

jajja, ska fortsätta plugga nu, tänkte bara checka leget :)

hejs från

ps. bilderna ska jag försöka fixa ikväll! :)

eksem / 2011-04-05 / 22:32:00

jobbar med ärmen, kliar som bara den. tål ju inte ull. hoppas bara jag inte får massa eksem. men iallafall så kan jag inte ta bilder till den här datorn men det skall fixas snarast! syr dekoration på ärmen. fint :)

hejs å gonatt från en

projektplan / 2011-04-05 / 11:36:00

igår, måndag var jag hos min handledare och kopierade min projektansökan/projektplan som jag ska ha hjälp av när jag skriver rapporten. så snart blir det att börja med det. bara att min dator är paj så blir lite svårt att skriva det om jag inte ska skriva för hand. ska nog ordna det till dess :)
mer koltande ikväll! :)
hejs från 

ärmdekoration / 2011-04-04 / 22:26:00

hejsan alla glada!
i helgen har jag jobbat just lite grann med dekorationen till ärmarna. går inte så fort framåt som jag skulle önska, men det blir väl spurt snart då jag får tidspress på det, som det brukar..:P nej men jag jobbar på det hela tiden.
mer under veckan! :)
hejs å gonatt! - 

uppskjutning / 2011-04-01 / 17:36:00

goddag igen!

har varit ont om bild-inlägg den här veckan. april kommer döda mig, så jag får försöka sätta in lite bilder innan dess. och om jag överlever lägger jag fler bilder sen.

iallafall, redovisningen vi ska ha för årskurs 2 har blivit uppskjuten till 4 maj istället för 27 april, SKÖNT! då har jag lite längre tid på mig att göra färdigt kolten, behövs sannerligen! rapporten ska dock fortfarande in 29 april, men den kan man nog skriva utan att vara helt färdig.

FINEMANG! :)

hejs från

inget internet / 2011-04-01 / 13:26:22

är för närvarande på skolan men hemma är jag strandsatt utan internet för tillfället..därför får jag återkomma på måndagen med vad jag gör under helgen. ska försöka att verkligen jobba hårt, dekoration på ärmar, sy fast den eventuellt längst ner på kolten och äntligen börja på sliehppá - i mån av tid.

har haft stort arbete till idag så har fokuserat på det de senaste dagarna.

hejs frånOm

kvinnan bakom bloggen

sonja

RSS 2.0