sömnadsbeskrivning / 2011-01-31 / 23:02:00

här kommer en sömnadsbeskrivning:

- lägg ut mönsterdelarna och klipp ut med tillägg för sömsmån
- klipp INTE ut ärmarna innan ärmhålet är inprovat
- sy sömmen mitt bak
- sy oket mot bakstycket. börja från mitten, sy åt båda håll
- sy oket mot framstycket på samma sätt som mot bakstycket
- sy sidsömmarna
- prova och klipp sen ev. ut halsöppning och ärmhål
- sy ihop halsdekorerna och formpressa
- sy fast dekorationen runt halsöppningen
- sy fast kantningen för hand på avigsidan i halsöppningen
- mät ärmhålet och kontrollera mot ärmmönstrets övre del
- klipp ut ärmarna
- sy fast dekorationerna i ärmslut. sy kantningen för hand mot avigsidan
- sy ärmsömmarna
- sy fast ärmarna i kolten
- sy fast lissto* i nederkanten av kolten

*vävt band som, som sagt, sys fast i nederkanten av kolten

jag har som ni ser kommit en bit på väg! men när jag är klar med kolten är det MYCKET annat kvar fördet..:) vissa grejer som jag strykit över gjorde jag när jag gjorde provkolten så det är lite hopp i vad jag gjort:P börjar bli så spännande nu så jag nästan dör!!;D blir spännande sen med resten, lissto, avve eller vad det nu heter alla delar och sliehppá och band till skorna..spännande, mycket jobb. får se vad jag hinner med! har liksom ingen aning om tid å sånt det tar för alla grejer..återstår att se.

har förresten sytt ihop sidosömmarna som jag strykit över också ovan, och strykit alla sömmar som man ska göra så att det hålls på plats asså flärparna på insidan eller nått..
hejs & gonatt från en trött

syr för fullt!:) / 2011-01-31 / 21:08:30

ja, nu känns det som att jag kommit igång igen!:D sen sist har jag sytt både ihop baksidorna, fast oken i baksidorna och i framsidorna!:) det känns så lite, men det tar sån tid eftersom jag är lite pedantisk på vissa områden, som till exempel sy, det kan aldrig bli för noga för mig..! iallafall, bilder kommer och så fortsätter jag så fort jag kan med att sy.baksidorna sys ihop.


oken sys ihop med baksidor och sen därefter framsidorna.


ihopsytt förutom sidosömmarna!

äckligt spännande när jag kommit så här långt, känns overkligt att jag håller på att sy en kolt, har verkligen inte tänkt på att JAG syr en KOLT! det känns så knas, liksom jag är inte proffs direkt och känns som det är bara proffs som syr koltar..

hejs från en taggad-till-tusen-

ok / 2011-01-29 / 23:23:00

ok, alltså inte ok utan ok.

jag gjorde som sagt fel med oket, så har kommit på en lösning som borde funka..blir helt snurrig i huvet av allt med avig och rät och vad som ska vara mot vad för att det ska bli rätt men jag hoppas det ska lösa sig!:) jag har bara svårt att leva mig in i konsekvenser så kan ju hända att jag bara tänker att "äh, det går säkert bra" å så blir det helt fel..! inte kul, måste verkligen ta det här på allvar, när man väl syr en kolt liksom;)

klippte iallafall ut två till ok-delar (har alltså 4 nu) så ska jag försöka få till något. hoppas det inte syns utåt..:O nu gäller det att vara fingerfärdig eller vad det kallas..:Pkommer sen skriva hur det gick med det där med oken...skräckblandat förtjusning igen..

hejs från en glad och nöjd-

misstag / 2011-01-28 / 21:09:00

ibland tänker jag att det är så jobbigt när jag måste leta så mycket efter rätt grejer, att vissa saker är så krångliga eller dyra eller omöjliga eller om jag gjort fel osv, men så kommer jag på att utan alla de här sakerna hade det ju inte varit något projekt!

en grej för tillfället som tar emot, förutom det med sliehppá och dekorationen, är att jag tror jag gjort fel...precis som jag var så rädd för. oket ska ju vara dubbelt men är inte så säker på att jag har gjort så, och är inte heller så säker på att jag vill veta om jag gjort rätt eller inte..

snart måste jag börja på riktigt med texten jag ska ha på redovisningen..undrar hur lång den ska vara å sånt..känns plötsligt som att det är så mycket kvar på projektarbetet men så lite tid..:(

inga bilder denna gång.

hejs från en plugg-pigg-

baksidor färdiga! / 2011-01-28 / 10:39:03

jaha mina kära vänner..

igårkväll tog jag och ritade av baksidorna, nästa steg blir ÄNTLIGEN SY! skräckblandad förtjusning, tänk om det blir fel, tänk om jag klipper fel, tänk om tänk om tänk om inte om fanns..

bilder iallafall:
nålar ihop baksidorna..

de ihopnålade baksidorna som jag ska sy ihop snaaart;D

det var det om det!

hejs från en med-bra-rutiner-men-saknar-kajsa- (thihi kajsa, där fick du som du ville;))

mer om sliehppá / 2011-01-25 / 18:32:32

hejsan!

idag har jag pratat lite med monica om både dekoration och sliehppá..kanske ska göra sliehppá själv, men då utan tennbroderier, lite mer enkelt alltså..det är ju så jag vill ha det! det kommer ju bli över lite tyg från dekoration så då kan jag ta det därifrån. behövs dock mer rött, eftersom röd ska var huvudfärgen på sliehppá.mer info senare:)


hejs från


helgen / 2011-01-24 / 11:54:32

har inte gjort något med kolten i helgen, har bara läst lite om kolttraditioner osv, för att bli mer påläst än vad jag redan är inför texten jag ska skriva;) snart måste jag gå till den där affären jag hittade förut var man kunde typ väva band, hyra, köpa och få hjälp, så ska ta mig dit inom en snar framtid..

känner att jag inte har haft så mycket fokus på själva kolt-sömnaden den senaste veckan, ska försöka ta tag i det lite mer i veckan, om jag ritar av baksidorna så kan jag börja sy efter det, läskigt:O måste få tag på bild på hur dekorationen ser ut bak på kolten, är ju lite olika med var man kommer ifrån osv.

men uppdaterar med bilder så fort jag gjort något mer:)

hejs från

ärm - sasse / 2011-01-20 / 09:35:49

hej!

har fått lite ordning i mitt rum så tog igår och ritade av ärmen till det blåa tyget.

(kajsa & ingamaj: att kolta är att sy kolt:P)

hejs från en glad och pigg

segt / 2011-01-17 / 23:09:47

jaha, blev inget koltande på lördagen, fullt upp med annat..håller dock på med storrensning av allt inom mina väggar vilket är en väldig massa, så det är lite kaos i mitt rum. så fort jag fått lite ledigt utrymme på mitt golv ska jag sätta igång och kolta lite, är supertaggad!:) ikväll kanske..

har inte kollat någe mer om barmkläde, vet som inte var jag ska kolla upp det riktigt. men ska väl sätta igång med det snart och också texten till min redovisning tänkte jag ska vara färdig i mars så att jag sen kan bearbeta den i lugn och ro om det behövs! 

har däremot fått en idé av en människa var jag ska få reda på hur det ser ut med dekoration på koltens baksida:)

det var det om det..

hejs från en peppad-på-allt-

ÄNTLIGEN! / 2011-01-14 / 19:43:23

hejsan svejsan:)

ja, nu börjas det äntligen!:D har börjat med att rita av de rosa provkoltsbitarna på det blåa kolttyget! hann göra framsidan och oket. så nästa steg är baksidorna och ärmarna. bilder från det jag gjorde igår:ritade av högra halvan av framsidan på det blåa tyget.


ritade av oket på det blåa tyget.


framsidan och oken ihop (lite ojämna pga sömsmån)
ps. var lite mörkt när jag fotade, då blir det alltid såna där fula streck på bilderna men orkade inte vänta till det blev ljust:P

så det blir spännande nu att se fortsättningen..förvånansvärt att det hela tiden dyker upp nya delar av kolten som jag inte tänkte på från början..kanske dags att börja med banden snart? ska ta en sväng förbi den där affären på artillerigatan och se vad de kan erbjuda:)

vet inte om jag fortsätter idag men iallafall imorgon! håll utkik;)

hejs från en peppad-på-utmaningar-

igårdagens arbete / 2011-01-13 / 20:24:18

hann inte skriva igår och idag har det vart fullt upp fram till nu. så jag ska meddela vad som hände igår. inte så effektivt eftersom vi hade besök men ändå:) klippte ut alla högerdelar av kolten noga och fint (ska använda högerdelarna eftersom det var lite små skillnader mellan vänster och höger och höger var bättre:)). så här kommer bilder:


provkolten med endast högerärm eftersom det är den sidan jag ska använda.


alla färdigklippta bitarna:)

snart är det slut på alla rosa bilder, snart har jag bilder med grönt, rött, blått och gult på:D läääskigt!;)

hejs från en exalterad

hos ingamaj / 2011-01-11 / 22:40:53

tjenare:)

nu är jag hos ingamaj och vi är färdiga med provkolten!!:D det är förresten bara längden på kolten kvar men det kan jag ju justera senare:) sen ska jag fortsätta imorn för jag kommer inte orka, är så trött så kommer bara sova när jag kommer hem..är så sjukt nervös när jag ska börja med riktiga kolten, tänk om de blir fel??:O ASläskigt..men det får väl gå bra:P

med ingamaj så började vi å kolla det där med ärmen hur vi skulle göra, mätte ärmhålet, provade, nålade hit å dit å sånt. sen så tog jag och sydde fast ärmen i resten. ena sidan var lite fel så ska bara göra efter ena sidan och sen rita av dubbelt på tyget. så provade vi lite och sen klippte ärmen för den var för lång. å så ska jag fixa längden imorn.


syr ihop ärmsömmarna


ärmsömmen ihopsydd


syr ihop ärmen med resten

det roliga är också att nu kommer jag ju matcha kolten med bakgrunden på bloggen, tidigare bara rosa tyg men nu blir det ju röd, blå, gul & grön, asfint! :)

hejs från en mycket nervös

nästa station: ingamaj / 2011-01-11 / 18:21:03

nu blir de kul:D jag ska dra till ingamaj strax och fixa det med ärmarna som jag inte fattade..:P så tar bara med mig arbetsbeskrivningen och provkoltstyget så vi kan fixa det..sen får jag se om jag gör nått mer idag..eller så sparar jag det till imorn..fett kul ju:D

lägger ut bilder sen på vad som händer hos ingamaj:) ska bli så roligt å komma igång på riktigt igen!:)

hejs från en vet-inte.vad

segt med pengar / 2011-01-11 / 10:34:44

jaha, då är skolan igång igen..var och frågade på expeditionen om mina pengar som jag skulle få i typ november och då hade de minsann slarvat bort mina papper!?! jag fattar mig inte på det, den ena säger att jag ska prata med den andra och den andra säger att den ena har hand om det..knas! jaja, hoppas jag får dom snart iallafall, det är ju kul att jag kan vänta på det fortfarande:)

sen måste jag träffa ingamaj så hon kan hjälpa mig med ärmarna på provkolten, vill att det ska bli rätt från början så jag kan det tills jag kommer till riktiga kolten:) blir ruskigt spännande när jag kommer till de där riktiga tyget..:O måste kolla upp det med sliehppá också:)

inga bilder idag, finns inget å lägga ut bild på:P men det ska bli spurt nu iallafall, vi har 2 h 55 min schemalagt projektarbete varje vecka, så det är bara å SPURTA!:D

hejs från en fortfarandee sjuuuk :(

sjuka veckan / 2011-01-08 / 14:59:51

ja, jag har ju då varit sjuk hela veckan. början på söndag kväll med väldigt sliten, frys och svettattacker m.m och fortsättning med det, plus feber, ont i huvet, snorig yr osv. sen har det bara fortsatt och nu har det i tillägg kommit nån sorts kramp över hela mina ben och armar, igår och idag så har fortfarande inte kunnat göra något:( till sängs hela veckan ungefär..

tog mig iallafall kraft att sy ihop sista sidan av provkolten men blir utmattad och yr om jag står upp för länge och gör saker så jag la ner..känner också att jag behöver lite hjälp med ärmarna från ingamaj;) allt det vi kom fram till om ärmarna innan jul tycks ha blåsts ur huvudet i gällivare och norge..:P men när jag är frisk så blir det å spurta för snart är jag på riktiga kolten:D ärmarna och justering. sen..:)


markerade sömsmån och nålade ihop. sydde ihop sidan.

hejs från en fortfarande sjuk

barmkläde - sliehppá / 2011-01-05 / 17:06:06

började fundera på barmkläde..någon sa att det kostar 2000 (!!) och jag vet inte hur jag ska ha råd..:O men det måste jag väl få. eftersom det är massa tennbroderier osv så kan jag inte göra den själv utan måste beställa..om någon vet var man kan beställa, SLÄNG IN EN KOMMENTAR!:)barmklädena hos tjejer är röda:) fint!

ska kolla runt lite och se om jag blir nå klokare:)

hejs från en kort long

hemma igen.. / 2011-01-05 / 13:09:15

hejsan!

nu är jag hemma igen efter ett häärligt jullov (som inte är slut) och ska sätta igång med koltarbetet igen:D hann inte skriva innan jag drog, så det blev lite abrupt slut eller vad man ska säga..men iallafall så gjorde jag bara lite innan som jag inte hann skriva om:


nålade ihop så avigorna var utåt och sydde ihop ena sidan..den andra hann jag inte för jag hade inte ritat något var det skulle nålas/sys..

hejs från en trött & sjuk men gladOm

kvinnan bakom bloggen

sonja

RSS 2.0