Fynd från Jokkmokks vintermarknad / 2024-02-19 / 13:58:45

Här är lite av det jag hittade på marknaden

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Jag letade efter hornringar men hittade inga. Sökte på nätet efteråt och efterfrågade ringar från en säljare på Etsy (Arctic4rest). Köpte några olika storlekar. Tänkte ha till väskor bland annat. 
(null)

Letade också efter renskinn men blev så bråttom i slutet så ska beställa nånstans ifrån istället 😊 

Jokkmokks marknad 2024 / 2024-02-19 / 13:48:07

Jåhkåmåhke márnána, äntligen! För länge sen vi var där sist! Barnen var lite trötta och less så det var inte bara att strosa i lugn och ro och titta på allt fint. Men hann iallafall köpa lite hantverksmaterial och se mycket fint 😊 träffade också ett trevligt par som sålde luhkka (oväderskrage) och fick mycket pepp och inspiration från de! 

Här kommer lite bilder
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vantar med renskinn i, så troligt mjuka! Ibland kan pälsen kännas lite sträv men det här kändes som kaninpäls 😍

(null)

(null)

(null)

(null)

La extra märke till all skinnslöjd den här gången ☺️

(null)

(null)

(null)

Älskar den här kombinationen av mörkt trä och smide 😍



Lissto - kantband / 2024-02-13 / 20:11:06

Har vävt färdigt mitt första band. Blev inte helt jämnt men jag lär mig :) 

(null)

(null)

(null)


Hade ingen plan för vad jag skulle använda det till men så höll jag på att fixa dragkedjan för åkpåsen och kom på att öglorna till knapparna är trasiga sen länge. Så jag sydde fast delar av bandet på den. Tror att det här bandet är för kort men hade en idé att sy fast ett band längst ner på en stickad klänning till lillen 😊 

(null)

(null)


Väva band / 2024-02-10 / 20:11:18

Fick till det till slut! Gjorde inte helt på rätt sätt men det fungerar bra ändå 😁 
Såg en bild på ett band i en bok om lulesamisk kolt och tillbehör och kopierade det. Går förvånansvärt snabbt framåt 😃 får se vad jag använder det till, kanske en väska eller som dekoration på något klädesplagg. 

Så kul att komma igång med lite duodji (samiskt hantverk) 🤩

(null)

(null)


Samefolkets dag / 2024-02-06 / 20:25:55

Idag är det samefolkets dag.

(null)


Jag håller på med en mössa till min man med pausade för att få se lite samiska färger. Flyttar över mitt ávve från en vanlig bandgrind till en med extra springor för band med hoppmönster som jag köpte på Stoorstålka i Jåhkåmåhke när vi var där på vintermarknaden. 

Annars har jag och barnen på morgonen suttit vid brasan med varm choklad och sjungit Sámemátto lávla (samiska nationalsången på lulesamiska) och ätit gravad lättrökt renytterfilé, alltså SÅ gott!! 

💚♥️💛💙

Länge sen! / 2024-02-01 / 21:14:06

Hej!

Nu är det många år sen sist. Jag har inte varit så aktiv med samiskt hantverk mer än i tankevärlden. Har många saker jag vill göra och har planerat i huvudet men inte kommit längre än så, förutom med ávve. Sist jag skrev om det så hade jag valt ett mönster och skulle få ett förberett och startat band skickat till mig. Det fick jag också då för nästan 10 år sen 😅 vävde lite grann då och fick hjälp när jag åkte till Norge och tog med mig vävningen dit. Men sen tog det stopp. Det var väl diverse anledningar, psykisk ohälska, sen barn och allt möjligt annat. 

För några månader sen gick jag med i Norrbottens Läns Hemslöjdsförening. Det ordnades en bandvävningsworkshop för en och en halv vecka sen som jag var med på. Fick testa lite olika tekniker och försökte mig på att återuppta ávve-vävningen. Jag lärde mig mycket om vävning och förstår nu hur det funkar och vad som händer, sist gjorde jag bara som jag blev tillsagd men hade ingen aning om hur det jag gjorde kunde resultera i ett band 😄 nu har jag skaffat mig bordsvävstol, lite garn och lånat massa böcker på biblioteket. Ska påbörja ett band med samiska färger, har börjat varpa. Och ska sen börja jobba på ávve igen, tycker det är så komplicerat med alla ’hoppor’, annars hade bandet varit lätt att väva. Får träna mer helt enkelt. 

Imorgon bär det av till Jokkmokks marknad 😍 SOM JAG LÄNGTAT! Har inte varit där på för många år, först var det inställt pga corona och sen var vi i USA två marknader. Så nu har jag laddat upp och har många saker på inköpslistan 😄 uppdaterar sen med vad jag hittat där! 😊

(null)

(null)

(null)








Om

kvinnan bakom bloggen

sonja

RSS 2.0