avve / 2011-03-31 / 15:15:07

JUSTE!

jag mailade siv om avve, och hon skulle fixa det så jag kunde låna det under redovisningen! hur bra som helst asså:D jag vet inte hur det här arbetet hade gått utan henne..och ingamaj. klart mycket sämre iallafall!

tack för all hjälp!:)

hejs från

loggboken glöms / 2011-03-30 / 18:06:36

OJOJ jag hade visst glömt att skicka in loggboken till min handledare sist..:O brukar göra det var tredje vecka cirka, och nu såg jag på mailens "skickat-mapp" att jag bara skickade tidsplanen sist..rackarns! :S jaja, skriver färdig den nu iallafall och skickar, bättre sent än aldrig! (var typ 3 veckor sen jag tänkte skicka den)

fortsättning följer...

hejs från

fortsättning / 2011-03-30 / 14:55:25

hej!

sydde lite mer på kantningen igår..:) bara lite kvar nu, blir nog färdig med det idag. då är nästa steg sömnad av dekoration till ärmen, sy fast det och så sy fast ärmen. börjar likna nåt nu! :)

hejs från

syr kantning / 2011-03-28 / 21:49:00

hejsan!
jag syr den blåa kantningen på halsdekorationen. tiden rinner iväg!

så här långt har jag kommit.. / 2011-03-25 / 17:28:40

lägg ut mönsterdelarna och klipp ut med tillägg för sömsmån
klipp INTE ut ärmarna innan ärmhålet är inprovat
sy sömmen mitt bak
sy oket mot bakstycket. börja från mitten, sy åt båda håll
sy oket mot framstycket på samma sätt som mot bakstycket
sy sidsömmarna
prova och klipp sen ev. ut halsöppning och ärmhål
- sy ihop halsdekorerna och formpressa
- sy fast dekorationen runt halsöppningen
- sy fast kantningen för hand på avigsidan i halsöppningen
mät ärmhålet och kontrollera mot ärmmönstrets övre del
klipp ut ärmarna
- sy fast dekorationerna i ärmslut. sy kantningen för hand mot avigsidan
- sy ärmsömmarna
- sy fast ärmarna i kolten
- sy fast lissto* i nederkanten av kolten

*vävt band som, som sagt, sys fast i nederkanten av kolten

kantningen / 2011-03-25 / 17:19:59

suck. helt knas. jag får sån ångest när det blir fult och ojämnt. :( men projektet är inte över bara för att projekttiden tar slut, jag får fortsätta finslipa på det efteråt..
iallafall, har nålat fast, sytt fast den och strykt isär kantningen.
och blivit missnöjd!:( blev alldeles för tunt/smalt med det röda:(
men jag tappar inte modet! misstag ska man lära sig av och det tänker jag göra:) up and downs hör ju till liksom..
fortsättning följer!
hejs från en lite missnöjd 

startat dagen / 2011-03-25 / 12:55:35

har startat dagen bra, igång direkt tidigt på morgonen med diverse sysslor så då är det bara att fortsätta. blev inget igår kväll men nu ska jag fixa till dekorationen, sen sy dekoration på ärmarna och sy fast dem i kolten. ska bli spännande att se hur det blir!:) 

efter det är att börja på barmklädet som är nästa steg, så får jag se efter det om jag hinner väva band eller om jag gör likadan dekoration som på ärm och hals.

uppdaterar senare :)

hejs från en pigg å glad


mycket / 2011-03-24 / 22:10:56

det har varit mycket småjobb och händelser i veckan och nu har dessutom syster kommit hit så jag har inte hunnit syssla så mycket med koltandet.

har skrivit lite i loggboken och funderat på innehåll till projektrapporten. skrivit mail till min handledare. tänkt på hur jag ska lösa problemet med buddasa (hals- och ärmdekorationen), blir nog att sy över lite och försöka se till att det inte blir knövligt.

kanske gör något av det ikväll men sen blir det å sova så vad som händer får ni se imorgon :)

gonatt & hejs från en

helg / 2011-03-22 / 11:00:55

hejsan alla!:)

denna helgen har jag chillat och försökt bli frisk så det blev inget koltande på lördagen..men jag ska försöka fortsätta hålla igång med start i eftermiddag! är ganska mycket nu och det börjar också bli knapert med tid på koltfronten. förutom själva sömnaden så är det ju projektrapport och text till redovisning jag ska göra. nu börjar det nästan bli nervöst...men jag tror det kommer gå bra! :)

jaja, får väl meddela ikväll om det händer något..:)

hejs från en genomlycklig

upptaderad tidsplan / 2011-03-18 / 23:09:00

här kommer en uppdaterad tidsplan.

mars - början av april – sömnad av dekoration och ärmar till kolten. införskaffa material och sömnad av barmkläde/sliehppá. arbete med skriftlig del; text om den samiska kolt-kulturen samt loggbok.

mitten av april – vävt band till koltens nederkant

april – arbete med projektrapport

27 april – jag redovisar, med kolt och tillbehör på mig, och berättar om de samiska kolt-traditionerna och lite kring just den typen jag har sytt.

29 april – jag lämnar in den skriftliga rapporten.

13 maj – arbetet med kolten är helt färdigt och betygsatt.

 

så ser det ut nu. det finns ju vissa små delmål som jag har satt upp för mig själv men de är hemliga för jag vill inte misslyckas:P nejdå men det är bara för mig själv för att jag ska komma igång å hålla takten! :)

nu är det dags att sova! fortfarande sjuk men fortsätter imorn :)

hejs från en


ok och pynt / 2011-03-18 / 17:48:56

hejs!
jag har sytt oket så att det blev dubbelt eftersom jag missade det sist. 
halsdekoration, framsida, färdig att sys fast.
dekoration, baksida, färdig att sys fast.
syr fast dekorationen.
med hela kolten på bordet ;)
det var allt för idag! må väl!:)
hejs från en inte lika sjuk 

kantning / 2011-03-17 / 19:57:27

hej!
jag gjorde ju fel med dekorationen först. då missade jag att det skulle vara en kant (den blåa kanten som är på insidan och mot det röda innerst i dekorationen) så här som på bilden nedan. eller jag visste det men jag visste inte hur jag skulle göra. då testade jag på ett annat sätt som tydligen inte funkade..:( men nu ser det bättre ut iallafall. förutom att det innersta röda kommer bli ganska tunt när det blåa kommer in men så får det bli. jag tror det kommer funka bra ändå!:) everything is possible if you just believe liksom;)hejs från en

mera sjuk & dekoration / 2011-03-16 / 15:54:29

är fortfarande sjuk. har dock kunnat jobba lite med dekorationen. :)

tänkte ha blått i mitten men sen blev det grönt, för nästan hela kolten är ju blå ändå..


de olika delarna som jag ska sy fast och ihop i nästa steg..


fortsättning följer :)

hejs från en krasslig

fortsättning / 2011-03-15 / 17:05:38

för att min idé (eller det kanske är så man ska göra egentligen) ska funka måste man kunna sy fyra lager tyg på varann..

det gick typ hur bra som helst!


mera bilder från att jag jobbat med dekorationen.. :)


rullar fortfarande på! :)

hejs från en sjuk

dekoration / 2011-03-14 / 17:32:09

hejsan hejsan!

jag har jobbat en hel del med dekorationen. och lyckades också överföra bilder från mobil till dator trots min überglappiga minneskortsläsare. enormt bra! det går bra nu;)

först så var jag tvungen att sprätta bort den tidigare dekorationen jag sytt fast på kolten, skrev ju tidigare att jag måste börja om..då blev det så här:


bara att börja om alltså..tänkte så det knakade hur jag skulle göra istället, gick efter ett tag:P är lite trög på sånt där, jag..iallafall så ordnade jag det som ska vara fram i v-ringningentyget som jag beställde kom ju också, så det måste jag ju visa upp!


mer senare! :) nu rullar det på här asså! :D

hejs från en taggad

sjuk / 2011-03-12 / 21:11:00

jag undrar bara varför jag alltid får magsjuka när jag har som allra mest i skolan och i övrigt??

har inte kunnat göra nå kolt idag ens :( :( hur tråkigt som helst! hoppas jag blir frisk till måndag iallfall så att jag kan sätta igång då, jag har nämligen fått mitt fina tyg och det var jättefint tyg (bilder funkar inte:( )! har i och med det alla delar till det som återstår (tror jag). så det blir spännande. inte länge kvar nu!

iallafall..bäst att vila nu. tänkte bara meddela varför jag inte gjort något varken igår kväll eller idag.

hejs från en sjuk

tyg till sliehppá:D / 2011-03-11 / 14:20:22

YES! bästa syrran min har gjort mig en enorm tjänst!! hon har hittat tug till barmklädet åt mig!! :D och andra bästa syrran min är i luleå hos första men kommer hem imorn så jag får det då :) det här blev ju som glidet på en räkmacka typ ;) 

det fanns inte vadmal men det var lite tunnare och finare, så det är ju perfekt, typ bättre än vadmal! :) låter ju hur bra som helst!

annars så var jag upptagen hela dagen igår så hann inte alls med någon kolt, men ikväll måster det bli lite! då kan jag kanske börja med barmlädet när det kommer imorgon :D

saker löser sig, som det gjort under hela det här projektet. då får jag bara hoppas det håller i sig till den 27 april när det ska vara färdigt. skulle ju vara bra. inga bilder nu, kommer kanske ikväll.

hejs från en plugg-girig

kaos med dekoration / 2011-03-10 / 13:24:00

kaos kaos kaos

jag hade ju gjort fel med dekorationen och tänkte lösa det på mitt vis. det funkade tydligen inte, vilket betyder att det bara är att börja om. jag vet hur det ska se ut men förstår mig inte på beskrivningen hur man ska göra.

jaha, tänkte sätta in en bild men såklart är den här skoldatorn ganska knäpp så det funkade inte det heller. då får jag väl ta det en annan dag. iallafall så är det knas med dekorationen men jag fixar det så småningom.

hejs -


kris med vadmal / 2011-03-08 / 20:55:00

alltså..jag fattar inte. har varit på 3 affärer i Uppsala och ingen har vadmal. en sa att de får in till HÖSTEN..ja ba fatta nada vadå ti hösten lixåm? :O jag behöver en rektangel på ca 30cmx50cm men om jag ska beställa på nätet blir det dels minst en meter brett, vad ska jag med det till?? och dels så blir frakten också över 50 kr. SUCK! nog för att det skulle kosta en del mer att beställa hela barmklädet men man blir ju lite less när det inte finns. :(

ska titta med syster i lule för farmor kunde inte hjälpa. skrivit ett låångt mail med alla affärer jag hittade på nätet..:P ska också titta med en flicka i kiruna.

vilket tjorv alltså. lite vadmal, hur ska det vara så svårt?imorgon blir det förhoppningsvis mycket kolt, ska nämligen inte till skolan..bara inte den här sjukan som smyger sig på blir värre, jag vill inte vara sjuk!

hejs från en

slutspurt! / 2011-03-07 / 17:55:17

hjälpes vad tiden går fort!! jag trodde det var flera månader till arbetet ska in men sanningen är att allt ska vara färdigt nästa månad!!! sjukt..i och för sig på slutet, men det är mycket kvar..nu gäller det att vara ambitiös då..!!

kvar att göra:
- dekoration runt hals och ärmöppning
- sy fast ärmarna
- sliehppá
- projektrapport

alla dessa grejer tar en del tid att göra. jag tror att jag sparar lissto - bandet i koltens nederkant - till senare i livet, det finns ändå koltar som inte har så, så det är inget måste. kan hända jag hinner det också men jag har svårt att beräkna hur lång tid alla delar tar eftersom jag inte är så van att sy. än mindre att väva. jag tror det tar ganska många timmar att väva. så jag koncentrerar mig på sliehppá, dekorationen och texten och redovisningen.

ska försöka ta tid till dekoration ikväll. och i veckan ska jag gå till affären i uppsala som troligtvis har vadmal.

ha det bra!

hejs från

skyttel / 2011-03-05 / 12:44:09

jag lånade en skyttel av ingamaj när jag var där en dag. så nu är det bara att börja väva!:) ska jobba med dekorationen först men sen så!! spännande ju!hejs från en pluggis-

mönster till sliehppá har kommit! / 2011-03-04 / 16:32:35

har haft lite mycket i veckan men nu är det lugnare. mönstret från siv kom mycket riktigt i måndags.jag behöver köpa lite mer rött vadmal, ska gå och leta i uppsala för att se vad jag kan hitta så jag slipper beställa. ska försöka börja lite med detta imorgon, eller så kanske jag bara fortsätter på dekorationen. men då vet jag iallafall hur ajg ska göra osv. det stod med beskrivningar osv. tack siv!!

hejs från

charity: water!! / 2011-03-01 / 19:34:54

tar tillfället i akt att göra lite reklam för en kampanj som jag har startat. charity: water

istället för att jag ska få någonting när jag tar studenten, så ber jag er alla att skänka, mycket eller lite, var och en efter sin förmåga, pengar för att barn ska få rent vatten. vattnet de har är brunt av smuts och de måste ändå gå flera timmar för att få det. många dör av hygiensjukdomar som de får av det smutsiga vattnet.20 USdollar kan ge en person rent vatten i 20 år!! det är ca 130 svenska kronor. hur många vill du hjälpa??

ingen kan göra allt, men alla kan göra något! varje gåva är välkommen, hjälp mig att nå mitt mål och mer än det! man kan skänka pengar ända till 1 juni 2011, min studentdag.

detta är till de som hade tänkt ge mig något, men än mer till de som inte hade tänkt det. gör min dag genom att ge en slant till vatten. vi själva har obegränsat med rent vatten och jag är iallafall inte snabb att vara tacksam över det! är det inte mer än rätt att vi delar med oss då, vi som kan??!

SNÅLA INTE, TÄNK PÅ ATT DU HAR ALLT DU BEHÖVER OCH MER; DELA MED DIG!! 100% går direkt till vattenprojekt, ingenting går till betalning via internet osv. läs mer på hemsidan!

skänk pengar här!

tack på förhand! tillsammans kan vi göra skillnad!Om

kvinnan bakom bloggen

sonja

RSS 2.0